Bernstein Real estate

Familje- och konstnärshem på Lidingö, Mölna

Representativt och rofyllt belägen familjevilla på Lidingös Tykövägen, i Mölna. Hemmet utgör ett konstnärshem för den erkända skulptören Knut Fjaestad. Bostaden har varit i samma släkt sedan 1907 och den har sitt ursprung från 1700-talets Skärsätra gård, där hemmet utgjorde gårdens ena flygel. Byggnaden är 204 kvm i två plan och är belägen på en plan tomt om 1646 kvm. Ett hem med proveniens och som bär på ett kulturarv genom sin rikedom på historia.

En estetisk och tilltalande skepnad, uppförd i väl avvägda proportioner. Utmärkande karakteristika är detaljer såsom verandan, som lyser med sin snickarglädje, hemmets fönsterluckor och vackert spröjsade fönster, dess väl formade tak och unika dörrpartier. Den gula färgen med de gröna fönsterpartierna och den vita fönsterspröjsen utgör en behaglig kompott av färger. 

När vi entrar hemmet, via den pittoreska farstutrappan och med sin blåmålade pardörr, möts vi åter av vackert valda färgkombinationer, vilket får en att känna magin av konstnärskap. Grönt, brunt och blått är väl harmoniserande och återkommande i hemmets färgskala. Vi möts av en trivsam hall med plats för entrémöblemang och klädhängare. Tidstypisk inredning återfinns i vart och ett av rummen, vilka förtäljer om hemmets historia. Träbeklädda och målade synliga stommar, trätak i original, utmärkande snickerier, vackra trägolv av breda tiljor, samt flertalet charmerande tapeter. Från hallen nås hemmets största sovrum med utgång till veranda och trädgård. I rummets fönsternischer finner vi små blomsterarrangemang och den centralt placerade sängen sägs ha sina anor i hemmet, sedan dess ursprung. 

På entréplanet ligger även köket, med plats för större matplats. Härifrån finner vi anslutande salong, tillika möjlig matsal. Den centralt placerade öppna spisen utgör hemmets hjärta. Fönster i geometriska mönster skapar fin stämning under sociala sammankomster och golvet av breda trätiljor tyder på hemmets gedigna ursprung och dess gedigna uppförande. Planet innehar gäst WC, samt genom enklare ombyggnation möjlighet för skapande av tvätt utrymme. 

Från den tidigare huvudingången nås sovrum, alternativt möjligt arbetsrum och via rustik trappa i original kommer vi fram till hemmets andra plan. Bibliotek välkomnar med platsbyggda charmiga bokhyllor i trä med lönndörr mot sovrum. Fint valmade fönster, och synliga behandlade bjälkar i tak. Öppen spis med ingjutning signerat 1700-tal. Anslutande salong, alternativt möjligt sovrum, likaså detta med generös takhöjd och bjälkpartier. Här återfinns hemmets tredje eldstad. Slutligen fördelar det andra våningsplanet ytterligare ett sovrum, större rum med köksinredning, WC med dusch, samt möjlig walk-through-closet med ingång från mindre köksdel respektive sovrum. Här finns oändlig potential att skapa sig en familjedel med vy ut över Mölna och Stockholms inlopp.

När vi går omkring på tomten finner vi en jordkällare, en lekstuga som nyttjas som förråd samt ett garage. Den tidigare nämnda verandan, utgör en egen oas för tid att tänka och läsa. Här ges det utrymme för utomhusmöblemang och från denna kan Ålandsbåtarna delvis följas med blicken. Genom ett par minuters promenad nås vatten och möjlighet till ett dopp i det blå. Den familjevänliga trädgårdstomten inbjuder med olika blomsterarrangemang och den väl klippta gräsmattan och välkrattade gången går ej att missa. Tomten är perfekt för barnens lek och skratt.

Ett unikt tillfälle för den som önskar bo representativt mitt på Lidingö, med närhet till barnomsorg, centra, aktiviteter med pendlingsmöjligheter till Stockholm city. En pärla för den arkitektintresserade med en känsla och sinne för form och färg. Ett sant profilhem med en egen historia och proveniens, ett hem som med lite ny energi och kraft kan återskapas till sin forna glans.

Övrigt

Byggnaden är K-märkt, larm, garage, förrådsbod / lillstuga, utomhusförråd under tak, vedbod, eluppvärmt

Renoveringar

Renovering tak 1992, omfattande el-renovering av samtlig el 2002, installation av ny avloppssystem 2010, installation av ny värmepumpsfläkt 2016, sotning samt tryckning av bostadens tre eldstäder 2017. Därutöver har på fastigheten löpande underhåll och åtgärder utförts. Detaljerad dokumentation finns att tillgå.