Bernstein Real estate

MAGNIFIKT MAISON DE MAîTRE MED EGEN PARK OCH VINKÄLLARE

Ett magnifikt Maison de Maître, belägen i den bedårande franska byn Saint Nazaire d’Aude, knappa 15 minuters bilväg från Medelhavet. Den tidigare vinegendomen är uppförd år 1872 och utgör 745 kvadrat. Här trivs den som söker ett hem med attraktivt avstånd till stränder såväl som skidåkning i Pyrenéerna. Ett flertal storstäder erbjuds längs Frankrikes södra kust, samt en idyllisk landsbygd. Här finns stor potential för skapandet av ett hem för generationen, ett familjehem som alla skulle drömma om, en representativ semesterbostad, eller varför inte ett charmerande bed and breakfast?

Maison de Maître med sin formation av en mindre slott- eller herrgårdsbyggnad, ligger vackert inbäddad i Medelhavsgrönska. Den beiga kalkstensbyggnaden skimrar i solens ljus och de stora fönsterpartierna talar sitt egna språk. Karakteristiska franska balkonger ramar in byggnaden med dess plan. Ett typiskt franskt klassiskt herresäte från en svunnen tid. En känsla av frid och ro infinner sig, som om tiden stått stilla, på denna underbara plats.

Omfattande renoveringar har skett av hemmet, sedan 2010. Med en varsam hand har man bevarat flera originaldetaljer i inredningen, vilka harmoniserar fint med de moderna vardagslösningarna för familjelivet. Bland flera detaljer i original är det genomgående röda klinkergolvet som pryder golven vid varje våningsplan. Likaså förtäljer den bevarade trappan med gjutjärnsräcke, bostadens flera eldstäder, ornamenterade, tillika bronserade, stuckaturer i tak, samt de franska majestätiska fönstren om tiden för vilken bostaden uppfördes.

Från huvudentrén leds vi in till en välkomnande och stor hall från vilken man når samtliga rum belägna i entréplan. Från den välkomnande hallen med väggar beklädda av tapeter signerade Pierre Frey når vi initialt den stora salongen. Via skjutdörrar nås den inbjudande terrassen. Här bekläds söderväggen av vackra franska fönster för fint ljusinsläpp. Rum för trevliga sociala tillställningar och större middagsbjudningar, skapade för att rymmas av stämningsfulla minnen samt för att njuta av tillsammans med familjen. Den vackra öppna spisen i marmor är en samlingsplats och bidrar till mysfaktor. Om vi tar till vänster från hallen når vi ytterligare ett sällskapsrum, från vilket man senare leds ner till hemmets vinkällare. Till detta våningsplan hör dessutom hemmets bibliotek. Vidare, flera trevliga stora representationsytor samt ett trivsamt lantligt herrgårdskök.

Till höger från hallen leds vi in till matsalen, med fönster och utsikt mot den trevliga gården. Från salen nås hemmets kök med rum för stor matplats och bostadens andra eldstad. Till köket ansluter ytterligare en entré. Längs med den andra sidan av hallen leds vi in till ytterligare en mindre hall med rum för goda förvaringsutrymmen, likaså ett WC med antikt franskt marmorhandfat i original. Från den stora hallen når vi ett helkaklat större tvätt- och förvaringsutrymme. Från denna groventré erbjuds direkt tillgång till stenlagd och skyddad uteplats.  

Vi följer den iögonfallande trappan i original, vilken leder oss upp till hemmets första våningsplan. Här välkomnas vi av ytterligare en rymlig hallkorridor med fina pardörrar, från vilka man når fyra mycket stora och smakfullt inredda sovrum. Samtliga sovrum med vackra fönster mot de franska balkongerna. Två sovrum försedda med var sin walk-in-closet. Från hallkorridoren nås också en walk-in-closet samt ett stort rum med potential att här skapa ytterligare ett sovrum med eget badrum och balkong. Vidare finns här ett stort badrum med badkar, WC och handfat i par samt ytterligare ett mindre WC. Likaså ett smakfullt inrett duschrum av hög standard, för vilka väggar bekläds med kakel av Pietro Fornasetti och Marcel Wanders.

Slutligen tar vi oss vidare till hemmets andra plan. Planet disponeras inte idag, men erbjuder stor potential. Här kan man, med renovering och med lite fantasi, återskapa dess glans. Fem sovrum, alternativt gästrum, samt ytterligare två till tre badrum. Vi nås således här initialt av hemmets sjätte sovrum. Vidare, genom vackra pardörrar, når vi fram till bostadens resterande fyra sovrum. Idag används inte dessa rum, men för vilka man med en varsam renovering kan skapa trivsamma gästrum, eller för den större familjen, ytterligare sov- och barnrum. Detta våningsplan rymmer vidare ett duschrum, från vilken man med en lätt ombyggnation kan skapa två separata badrum. Likaså ett vindsutrymme med tillgång till taket. 

 

 

 

PARKEN OCH ÖVRIGA ENHETER

Den parkliknande trädgården, som i all sin prakt och skrud av blomster av bland annat mandel- fikon och lagerbladsträd, inramar detta Maison de Maître. Delar av parken är fritt växande, innehållande flertalet exotiska växter. Med god omsorg kan här återskapas parkens forna prakt, eller varför inte ge rum för anläggning av egen tennisplan? Inbäddad av grönska inges här en känsla av landsbygd med flera insynsskyddade trädgårdsrum, detta trots sin centrala lokalisering mitt i by.

De tillhörande enheterna och faciliteter kring huvudbyggnaden förhöjer, denna möjligheternas bostad. Här ryms bland annat en 12 x 7 m stor pool vilken förses med vatten en från egen källa, samt tillhörande poolhus i visst renoveringsbehov om totalt två rum och ett badrum. Vidare, en vacker murad damm med fontän i original, flera terrasser och trompe-l'oeil utsmyckningar, ett gediget tidstypiskt bord i natursten samt en charmerande ornamenterad pergola i järn. Flera inbjudande utomhusrum formateras i parken, med plats för trevliga större utomhusmöblemang. Till de övriga enheterna inkluderas vidare en bod för oljepannan, ett garage/carport med plats för förvaring eller en bil, samt två mindre förvaringsbyggnader.

OMRÅDE

Den mycket pittoreska franska byn, Saint Nazaire d’Aude, erbjuder alla tänkbara faciliteter, såsom livsmedelsaffär, tabac, läkare, skola, frisör och självklart lokalt klassiskt franskt boulangerie. Större supermarkets nås inom 5 minuters bilväg i de närliggande byarna, likaså 5 minuters avstånd till världskända Canal du midi.  

Med sin exceptionella lokalisering i Cathar-riket med sin gedigna historia, och för vilken region representerar världens främsta vinproducenter, likaså lokalt gastronomiska upplevelser, erbjuds här en mångfald av aktiviteter. Narbonne, tillika 2 500 år gammal Romarstad, nås med bilväg om knappa 15 minuter. Strategisk knytpunkt från vilken man med tåg bland annat når både Paris, Tyskland och Italien. Barcelona och Montpellier är bara några av flera internationella storstäder för vilka man med attraktivt avstånd når mycket smidigt med bil.

För den som söker vandring och skidåkning återfinns de franska Pyrenéerna inom 1,5 timmas bilväg, likaså Andorra inom 2,5 timma med bil. Som lite slutlig kuriosa återspeglas vidare regionens mångfaldiga variation av kultur, konst, historia och gastronomi där fastighetens närområden utgjort inspelningsplats för flerfaldiga internationella filmproduktioner, däribland med titlar såsom Robin Hood, Da Vinci koden och A Good Year.

Närmaste flygplatser nås bland annat från Beziers, Montpellier, Carcassone, Perpignan, Girona, Barcelona och Marsielle.   

RENOVERINGAR

2010 Nya fönster på första våningsplanet

2011 Nytt badrum på första våningsplanet

2012 Nytt förhöjt staket runt hela fastigheten. Samma år installerades dessutom ny el-central till hela huset, likaså gjordes en ny el-dragning på det första våningsplanet och i kök, samt installation av ny el-central i kök. Under året har vidare en fasadtvätt skett samt byte av utomhusbelysning

2014 Genomfördes termitbehandling i hela huset

2015 Takförbättring på poolhuset samt totalrenovering badrum andra våningsplanet. Samma år skedde dessutom byte av husets samtliga avloppsstammar.

2016 Nytt klinkergolv i walk-in-closet på andra våningsplanet. Samma år ersattes dessutom stora delar av taket med nya takpannor och huset förseddes med nya stuprör och hängrännor. Detta år installerades dessutom den nya oljepannan från de Dietrich

2017 Kontroll och renovering av den resterande delen av taket

2018 Installation av ny poolpump ansluten till egen källa.

Sedan 2010 har kontinuerligt underhåll skett på huset såsom målning av fönster, fönsterluckor, ytterdörrar, stenläggning av gångar samt allmänt underhåll av innergård. Invändigt har likaså kontinuerligt underhåll upprätthållits såsom målning och tapetsering av väggar, samt installation av kulturbelysning