Bernstein Real estate

Karön tomt 8 

I vackra Ronneby skärgård finner vi denna historiska idyll, belägen på Karön och benämnd Tomt nr 8. En av ett fåtal fastigheter med historisk karaktär som finns på ön. Byggd av erkänd byggherre och hemmet utgör en av öns klenoder. Karön ärbeläget mitt i Blekinge skärgård med Polen och Tyskland rakt söderut. Till ön vallfärdade man redan under 1800 talet, för att njuta av den Viktorianska parkkänslan såväl som bad och spa. På fastlandet utgjorde Ronneby Brunn den första anhalten som kurort och Karön var en del av detta sommarsamhälle. Värdshuset, som ligger mitt på ön, utgjorde även en central plats för umgänge och mat. Karön och tomt nummer 8 är således en del av en större helhet och koncept, till vilken folk vallfärdat det sista århundrandet, för nöje och att koppla av. Fastigheten utgör ett arrende med en kostnad om 14 500 kr per år. Fastigheten består av huvudbyggnad, gästhus och brygga med egen lång strandlinje. 

Det vackra huvudhuset lyder under namnet Siesta, som har sitt ursprung från svensk snickarglädje, anno 1878. Ett flertal originaldetaljer finns kvar. Tillbyggnad skedde under 1900-talets början. Underbar träfasad, välsvarvat och målat i vit och blå nyans, med iögonfallande tornrum. Gästhus ner mot vattenbryn. Intilliggande större brygga. Fastigheten, med en total area om 1600 kvm, är inramad med mur och stensättning. Tidigare utgjorde marken även en tennisbana och inspirerad av den svenska tenniskungen Gustaf den V. Vackra blomster i alla dess former går att finna i den parkliknande trädgården, då dessa trivs i det milda klimatet. 

Via verandatrappan, når vi in i huvudbyggnaden. Denna utgörs av två plan plus det centralt placerade tornrummet. Total yta om ca 175 kvm. Nedre planet är hemmets samlingsplats, där flera sociala tillställningar ägt rum under årens lopp. Vardagsrum, blå rummet som utgör matsal, rökrum, samlingsrum, kök och det gamla pigrummet ryms på planet. Centralt placerad eldstad. Köket är mindre, målat i en vacker turkos färg. Utgång till husets baksida och den ekologiska MullToan. 

 Det övre planet nås via trätrappa. Här återfinns sov avdelning som avgränsas via hall i två sektioner. Den ena med ett större sovrum och ett mindre. Båda med härlig havsutsikt. Den andra sektionen, även detta med två sovrum. Badrum med dusch. Härifrån nås även tornrummet. Härifrån har betraktaren en magisk vy över Ronneby skärgård och öppet hav. 

Modernt större vinterbonat gästhus, med eget kök, blickar ut mot vattnet och horisonten. Flertalet härliga uteplatser finns på tomten, för att insupa dygnets alla soltider. Bryggan innehar ett djup om ca 2 m vid badstegen och utgör 16 m, m.a.o. finns det gott om plats för gästbåtar. 

Till Karön tar man sig med egen båt alternativt med hjälp av kommunens turer som under säsong går dagligen mellan fastland och ön. Båtturen tar någon minut. Närhet till Ronneby flyplats.

Tomt 8 är en av de vackrare originalfastigheterna på ön. Närheten till strandlinjen, havshorisonten och all den historik som platsen besitter, gör att helheten är fulländad. 

Säljs via Private sales. Kontakta Catharina Bernstein 070-788 84 70 för mer information