Bernstein Real estate

Kulturarv på drömläge med förtrollande vyer

Torekovs fina gamla småskola från början 1800-tal med välplanerade 82 kvm, beläget bland charmiga kullerstensgator och pittoreska gatuhus på första parkett med vidunderlig havsvy. Hemmet bjuder på en sagolik känsla med detaljer av sägner och fabler från en svunnen tid. Det genomsyras av en epok av renässans där galjonsbildshuggare Peter Bruse satt sitt avtryck, som var en av Sveriges mest erkända möbelsnickare, formgivare, träsnidare och målare.

Huset har gul putsfasad med grönmålade detaljer såsom dörrar och fönsterkarmar och med ett vackert handslaget tegeltak. Liten stentrappa leder in i en ljuvlig glasveranda med enastående havskontakt där Hallands Väderö finns i blickfånget. Sällskapsrummet har smakfulla detaljer såsom synliga bjälkar, vackra golv och tapeter med motiv som smälter väl in i den idylliska atmosfären.

Intilliggande, nyrenoverat och fullt utrustat kök med direktutgång till den privata innergården. Sovrum med två platsbyggda sovalkover och blomsterprydda handmålade skåp bjuder på konstnärlighet av sann snickarglädje och måleri. Vidare följer lilla ”Kajutan”, som utgör en del av hemmet och är besjälat med skepp och fartygsinredning från år 1939 av Emil Ekensten. Ett konstverk i sig med unika detaljer i form av skylights, dörrar och ventilfönster från berömda skeppsbåtar. Huset har också ett duschrum utrustat med tvättmaskiner. 

Loggiabyggnaden på innergården uppfördes år 1927 som tilltänkt pigkammare och gästrum. Båda rummen är utrustade med handfat, varav ett är påkopplat. Mellan de två separata rummen ligger en terrass med tak som binder samman byggnaden och skapar en rofylld plats utomhus att njuta av stillsamheten och havets brus.

Ljuvlig insynsskyddad trädgård med rosenrabatter, där havet återspeglas genom de vackra fönsterna och via öppningen till den pittoreska passagen. Utsmyckningar av smidda sjöhästar klär passagens port och utsirade trädetaljer på verandan reflekterar återigen om arvet från en gången tid.

Dröm dig bort bland historiska vingslag av konstnärskap med anor från tidigt 1800-tal och njut av morgonens första havsdopp vid bryggan intill, samtidigt som magiska solnedgångar beskådas där solen möter havet och bjuder upp till ett skådespeleri av sagolik karaktär och fulländar drömmen om Torekov, på första parkett.

Nu finns möjligheten att förvärva detta sagohus på Sankta Toras Väg 18.