Bernstein Real estate

VILLA FRANKENBURG

Med ett högt och privat läge finner vi denna unika sjöfastighet om två våningar (samt vind) med torn i Saltsjö-Boo; Villa Frankenburg även känd som Pink Palace. Fastigheten, som ursprungligen uppläts som sommarställe, har sitt namn från kammarherre August von Francken, som då ägde Tollare gård. 1970 kom så Villa Frankenburg i konstnären och tonsättaren Ralph Lundstens ägo. Han har totalrenoverat huset under 1970-72 och lät vidare göra nybyggnader under 1973. I dag är fastigheten ett välkänt hus, inte minst då Sveriges första privata elektronmusikstudio Andromeda skapades här. Även villans ovanliga rosa färg samt dess hissnande utsikt över Skurusundet bidrar till dess absolut unika känsla.

SJÖTOMT MED IMPONERANDE SJÖDJUP

Fastighetens tomt är hela 3 877 kvm, varav 396 kvm vattenareal och 3 481 kvm landareal. Sjödjupet utgör 8-12 meter och vid fastigheten lade skärgårdsbåtarna till förr i tiden, innan Skurubron fanns på plats. Huvudbyggnaden ligger med ett högt och fritt läge och tomten ner till vattnet är sluttande. En stentrappa tar oss från husets omedelbara välskötta tomt ner i den vilda svenska naturen med dess tallar och björkar. Längst ner på tomten möts vi av det djupa sundet. 

HUVUDBYGGNAD ANNO 1878

Villa Frankenburgs interiör är någonting utöver det vanliga. Här samsas sprakande tapeter och färgslipade fönster med klassiskt bevarade detaljer såsom spegeldörrar, trägolv, träsniderier och perfekt omhändertagna Rörstrandskakelugnar.

Entréplanet inrymmer husets kök med det omtalade hängande köksbordet utan ben. Här är detaljerna genomgående vitt trä och den rejäla öppna spisen präglar köket till att bli husets hjärta. Tornets första plan ligger i anslutning till köket och här kan tormets andra våning samt tornrummet högst upp nås via en finurlig stege. Intill det levande köket finns sällskapsrummet där tronar en helt unik soffmöbel som gjorts till ett med rummet. Denna luftiga salong bjuder även på en välbevarad kakelugn i mörka toner från Rörstrand. Vidare finner vi på husets entréplan det mytomspunna "Röda Rummet", ett rum helt i rött som måste upplevas på plats. Går vi sedan ut på bottenvåningens altan slås vi omedelbart av den magiska vyn. Blå vattenytor i Skurusundet inramade av nordens mångaskiftande grönska! 

Pink Palace övre våning är imponerande. Här samsas flertalet sovrum med olika fantasifulla inredningsstilar. Intill dessa ligger ett rymligt badrum med bubbelbad, dusch och toalett. Stor klädkammare. Vi finner här också ett gediget bibliotek med vackra, vita trägolv och ännu en kakelugn från Rörstrand. Våningens inglasade frambalkong är placerad över farstuverandan och har en ljuvlig trädgårdsutsikt. Givetvis kan vi njuta av sjöutsikten även på denna våning. Punchverandan bjuder på utsikt mot Skurusundets ström av båtar, nackareservatets orörda natur och pittoreska Duvnäs Udde.

Villa Frankenburg kröns av det vackra tornrummet. Här har nuvarande ägare inrett i sann rymdanda, med gott om plats för meditation. Villan har även vindsutrymmen med goda förvaringsmöjligheter. Till fastigheten hör ett gästhus. Det finns även garage för 2 bilar samt carport, bastu, bad och förråd. 

Välkomna tll detta sagoslott i idylliska Saltsjö-Boo!