Bernstein Real estate

Studio Furillen 

Hemmet utgörs av privat boende med flertalet sovrum såväl som allrum, matsal och kök, ateljé och galleriutrymmmen, plats för möten och event, fotografering och filminspelning. Eget bibliotek samt spa. Ytan utgör ca 500 kvm. Ritat av AQ Arkitekter och färdigställt år 2010.

Fastigheten utgör en kubformad byggnad på arton gånger åtta meter, fridfullt belägen i den Gotländska skogsdungen, omringad av mastallar. En fasad klädd av corténstål, som med sin matta, rostanlupna yta smälter väl in i tallskogens brunrödgröna skala.

Här har arkitekten sänkt ner den tunga huskroppen så varsamt att den inte ens möter marken när han långsamt dragit isär sina kupade händer och släppt taget; byggnaden fortsätter att sväva ett par decimeter ovanför ytan utan att alls vidröra grus, kottar, backtimjan och blåklockor.

När husets elektroniska hjärna väl accepterat ditt passerkort lyder det dig precis som du vill och du är välkommen in.

Den slutna fasaden kan öppnas upp genom att hydrauliska bryggor fälls ut - som kronbladen på en vaknande blomma - och förvandlas till terrasser. Inuti väntar tomma rum på att fyllas av liv, idéer, verksamhet. Här finns allt som kan hjälpa till att föda tankar och gestalta dem - traversen i ateljétaket är ingen dekoration, snarare en uppmaning. Materialutrymmen, sovrum, bastu, kök, bibliotek och källarvåningens öppna volymer står beredda att ta emot sina gäster och deras önskningar. Här kan man bara njuta och koppla av, äta goda middagar och husera gäster och fester.

Hela byggnaden kan skifta mellan öppenhet och avskildhet, med avdelade skjutdörrar, flyttbara fonder, halvtransparenta gardinvåder och de enorma glasytorna som kan göras helt ogenomträngliga med hjälp av de upp- och nedfällbara fasadbryggorna om arbetet och humöret så kräver. I husets atrium finns en höj- och sänkbar plattform vars förzinkade gallergolv silar ljuset till mattare strålar. I sitt högsta läge bildar plattformen takterrass, i mitten- eller bottenläge en omsluten plats.

I Studio Furillen finns alla möjligheter att sköta sig själv långa tider, men också chanser till kontakt på egna villkor. 

Intill studions skogsbryn ligger det gamla kalkstensbruket. Hemmet är beläget på Furillen, en halvö, strax öster om Gotland. Omgivningen präglas av naturreservat med ett kargt landskap och inslag av tallar och stenstränder. Det blågröna vattnet och tystnaden är talande.

Välkomna att kontakta ansvarig mäklare Catharina Bernstein, catharina@bernstein.se för mer information.