Bernstein Real estate

Världskänd skånegård - designern Katja of Swedens hem

Den världskända modepionjären och designern Katja of Swedens skånegård ligger vackert belägen på den skånska slätten i det lilla samhället Huaröd, Kristianstad kommun. Katja köpte huset 1952. Katja och Hennes man Rod renoverade och byggde till huset i enlighet med den arkitektoniska stil som rådde under 50-talet. 

I hemmet har internationellt erkända profiler vistats bland annat från det franska finrummet med Charlie Chaplin och fru Oona. Umgänget innefattar även Ingrid Bergman mfl. Katja of Sweden bedrev sin verksamhet med atelje här. Hon anordnade modevisningar för kunder från alla världens hörn och bjöd in press i huset. 

Den pittoreska gården ligger inramad av en vit mur och består av två enheter, gårdsbyggnad med tillhörande garage, stalldel om dryga 400 kvm och med en trädgårdstomt om ca 6000 kvm samt en större markyta om ca 2 hektar. Fastighetsbeteckningarna är Huaröd 6:21 och 6:29. Den skånska gården är byggd i en klassisk L-formation, med rofylld innergård och utgörs av 2 plan. Fasaden är av korsvirke. På baksidan återfinns en pool med poolhus av sedum med utekök och grill.

Hemmets interiör präglas av lyxig 50-tals stil. Interiör och materialval är av dåtidens mest exklusiva. Sten och trägolv. Allt mycket smakfullt avvägt och en iögonfallande sällskapsdel med eldstad, högt till taknock och flertalet fönsterpartier samt trappa som leder upp till Katjas ateljé, utgör hemmets centrala plats. Kök med matplats och synliga murstockar samt murad spis. Skräddarsydda förvaringslösningar såväl som genomtänkta rumsindelningar. Flertalet glaspartier släpper in ett vackert ljus i hemmet och vetter ut mot fastighetens ägor. Planlösning i två plan och totalt antal rum är 10 varav sovrum 5. Möjlighet till separat gästdel och egen ingång. Fyra badrum samt wc. Källare samt tvättrum.

Ett ytterst rofyllt läge, privat och utan grannar. Här återfinns unika träd och planteringar med handplockad fauna från hela världen. En damm för fiskodlingar. Orangeri för den växtintresserade som lämpar sig väl för druvor. Garage och uppställningsplats. Pool med poolhus och stensättning.

Renoveringar

- 2004: Renoverades yttertaket med ny underlagspapp och läkt. Därefter monterades de äldre tegelpannorna tillbaka. Arbetet utfördes utav en fackman (oklart vem). - 2004-2006: Kontrollerades och byttes stora delar av husets rörsystem ut samt delar av elsystemet. Arbetena utfördes utav fackmän. - 2023: Utfördes läckagesökning av golvvärmesystemet. En del i entréplan är därefter frånkopplad. - 2024: Installerades en ny jordvärmepump. Arbetet utfördes utav en fackman. 

Övrigt

Fastigheten är besiktigad. Energideklaration är utförd. Larm. Golvslingor i stora delar av huset. Eget avlopp och trekammarbrunn. Jordvärme. Fastigheten säljs med friskrivning. 

För mer information gällande fastigheten - se beskrivning.

Huaröd, Kristianstad kommun

I det lilla samhället Huaröd samlas den svenska eliten inom nöje, konst och design. Platsen är populär för musiker och Carl-Adam Nycop, Mats Rondin, Geoff Bunn och Richard Batdorff är några andra offentliga personer som valt att bo i Huaröd. Sedan 1996 har orten också varit säte för den uppmärksammade Huaröds kammarorkester, då ledaren Mats Rondin och flera andra av landets främsta musiker länge varit bosatta i området.

I Huaröd finns ett friluftsbad, förskola, skola och kyrka. Vidare lanthandel med post, bensinstation och Café. Det finns flera föreningar i Huaröd bl.a. ett byalag, idrottsförening, badförening och häst- och sportförening. På lördagarna kan man besöka puben som ibland har lite temakvällar, tex Irländsk afton.

Kristianstad ligger ca 20 min med bil från hemmet och Kivik ca 25 min. Elisefarm Golfklubb ca 30 min bilväg och likaså Kristianstad Golfklubb. Åhus - 25 min.